Vlasman aanpak voor circulair slopen

Ieder project biedt kansen voor hergebruik

Al lang voordat er werd gesproken over een circulaire economie, hield Vlasman zich bezig met het hergebruik van materialen. Voor het sloopbedrijf is dat een tweede natuur, die inmiddels is vastgelegd in een structurele aanpak. De medewerker Circulariteit & Duurzaamheid inventariseert bij aanvang van ieder project de kansen en mogelijkheden voor het hergebruik van materialen. Daarbij zoekt hij nadrukkelijk de samenwerking in de keten om circulair slopen en recyclen naar een hoger plan te tillen.

Andere manier van kijken

Circulariteit vraagt om een creatieve blik. Wat voorheen beschouwd werd als sloopafval, wordt nu eerst beoordeeld op zijn potentie voor hergebruik of als grondstof. Sommige onderdelen, zoals bijvoorbeeld deuren, kozijnen of een complete winkelinrichting, kunnen op eenzelfde manier elders worden toegepast. Andere lenen zich voor een nieuwe functie. Plafondplaten kunnen bijvoorbeeld dienst doen als isolatiemateriaal en dakbalken als grondstof voor timmerbedrijven. Het is juist de kunst om de waarde van materialen tijdig te herkennen, zodat hun een tweede leven wordt gegund.

Win-winsituatie

Afvalreductie en hoogwaardige recycling zijn voor Vlasman onlosmakelijk verbonden met maatschappelijk verantwoord ondernemen. Tegelijkertijd is het ook een effectieve manier van zakendoen. Nu de prijzen van grondstoffen en bouwmaterialen zwaar onder druk staan, wijkt de markt uit naar alternatieven. Op die behoefte speelt het bedrijf in, door vraag en aanbod bij elkaar te brengen.

Ieder project is uniek

Bij iedere calculatie van een project loopt de medewerker Circulariteit & Duurzaamheid op locatie mee. Hij inventariseert de materialen die vrijkomen, bekijkt wat van waarde is en welke afzet mogelijk is. Afhankelijk van die uitkomst worden de prijstechnische voordelen in de aanbieding verwerkt en start de actieve zoektocht naar concrete afnemers en bestemmingen. Die zoektocht is iedere keer anders, omdat ieder project uniek is qua locatie, samenstelling en kwaliteit. Een belangrijke randvoorwaarde is uiteraard dat de materialen gemakkelijk te demonteren zijn. Bij voorkeur voeren afnemers zelf de demontage uit, maar indien gewenst kan Vlasman dit ook verzorgen.

Diversiteit in afnemers

Hoe groter en gevarieerder het partnernetwerk, hoe effectiever het hergebruik. Voor specifieke materialen – zoals dakpannen, houten vloeren, deuren of kantoorinrichtingen – werkt Vlasman met vaste afnemers en handelaren. Ter plekke investeert het bedrijf ook in de opbouw van een lokaal netwerk. Dit heeft enerzijds als voordeel dat de transportbewegingen afnemen, en anderzijds dat het landelijke netwerk zich uitbreidt. Voor materialen waarvoor niet direct een afnemer is gevonden, wordt Insert ingezet: het brancheplatform voor vraag en aanbod van herbruikbare materialen. In andere gevallen spreekt Vlasman liever de particuliere markt aan, en dan via de online vraag- en aanbodplatforms die zich op die doelgroep richten.

Recycling

Voor materialen die niet verkocht kunnen worden, zoekt Vlasman een partij voor hoogwaardige recycling. De samenwerking met de Theo Pouw Groep is daar een mooi voorbeeld van. Met elkaar hebben zij een convenant gesloten om gesloopt beton te verwerken tot duurzaam betongranulaat en brekerzand. Dit recyclebeton wordt als hoogwaardige grondstof ingezet in de bouw en daarmee is de cirkel rond. Zo zijn er tal van innovatieve verwerkers die een nieuwe bestemming of een nieuw procedé bedenken voor materialen die voorheen simpelweg verbrand werden. Materialen die onbruikbaar zijn, bijvoorbeeld omdat zij schadelijke stoffen bevatten, worden uit circulatie gehaald en veilig afgevoerd.

Verbeter de wereld, begin bij jezelf

Wilt u kennismaken met de aanpak van Vlasman voor circulair en duurzaam ondernemen? Neem dan eens een kijkje in ons energieneutrale bedrijfspand, waar op allerlei niveaus circulaire technieken en gerecyclede materialen zijn toegepast. Dit is het visitekaartje van Vlasman voor een effectieve circulaire aanpak, die zich in concrete projecten bewezen heeft.