Omringd door monumentale panden in de binnenstad

Sloop van school en bankgebouw in Leiden


  • Project: Sloop van school en bankgebouw in binnenstad Leiden

  • Opdrachtgever: Gemeente Leiden

  • Doorlooptijd: oktober 2020 - mei 2021

Bijzonderheden

  • Sloop in binnenstedelijke omgeving
  • Extra maatregelen vanwege omliggende monumentale panden
  • Circulaire sloop onder BREEAM, 95% hergebruik
  • Inzet van elektrische slooprobot en telekraan
  • Bodemsanering

Omringd door monumentale panden in de binnenstad

In de Leidse stationsomgeving wordt Rijnsburgerblok gerealiseerd: een nieuwbouwcomplex met een hoge woontoren. Voor deze plannen moesten de school en het voormalige bankgebouw op het betreffende perceel wijken. Vlasman werd aangetrokken voor dit project, dat bemoeilijkt werd door de aanwezigheid van de omliggende monumentale panden. In het plan van aanpak voorzag Vlasman in extra veiligheidsmaatregelen en werd bovendien de nadruk gelegd op duurzaam hergebruik.

Omzichtig te werk

Voorafgaand aan de totaalsloop van de twee panden heeft Vlasman eerst een aantal asbesthoudende toepassingen verwijderd, waaronder 80 vensterbanken in de schoollokalen. In de CV-ruimten van beide gebouwen werden meer dan 130 pakkingen gesaneerd, evenals 53 meszekeringen in de technische ruimte van het bankgebouw. De sanering vond plaats onder risicoklasse 1. Aan het einde van het project heeft Vlasman nog een RK 2 openluchtsanering uitgevoerd van plaatmateriaal, inclusief restanten uit een kelderbak.

Om de omliggende panden te ontzien, ging Vlasman omzichtig te werk. Er werden twee omgevingsmanagers aangesteld die het proces in goede banen leidden; een vanuit Vlasman en de ander vanuit de gemeente. De toegangsroute voor zwaar materieel werd omgelegd en er werd gebruikgemaakt van trillings- en scheurmeters. De inzet van de telekraan ging vergezeld van springmatten, zodat eventueel wegschietend puin geen schade kon veroorzaken. De stalen dakopbouw werd handmatig verwijderd, evenals een strook betonfundatie tot onder de daklijn van het belendende café Eigenzorg. Omdat dit café gedurende de sloop gewoon open bleef, moest de ingang worden vrijgehouden. Om de zijgevel van het café te beschermen tegen de zuigkracht van de wind, plaatste Vlasman zeecontainers tegen de gevel.

Ondanks alle voorzorgsmaatregelen stortte een deel van het bankgebouw voortijdig in, overigens zonder gevaar voor medewerkers of omstanders. Dit was te wijten aan de voorgespannen vloeren. Na deze tegenslag hervatte het team zijn werk, zonder dat de planning uitliep. Veel aandacht ging uit naar het duurzame hergebruik van materialen. De sloop werd voorzien van een BREEAM-certificaat voor circulariteit en uiteindelijk bleek 95% van de sloopmaterialen (waaronder hout, systeemwanden, lichtkoepels, radiatoren en brandhaspels) geschikt voor hergebruik. Om de CO2-emissie te beperken werd waar mogelijk de elektrische slooprobot ingezet.

In de slotfase van de sloop werd de kelder van de bank volgestort met zand, waarna Vlasman de vloer van de begane grond verwijderde en het terrein egaliseerde. Voor de navolgende nieuwbouw werden de heipalen gemarkeerd en met een drone in kaart gebracht.