Destijds het grootste appartementengebouw in West-Europa

Renovatie en asbestsanering van de L-flat in Zeist


  • Project: Asbestsanering en BKT-sloop van de L-flat in Zeist

  • Opdrachtgever: Coen Hagedoorn Bouwgroep

  • Doorlooptijd: februari 2021 - februari 2023

Bijzonderheden

  • 13-laagse hoogbouw met 728 woningen
  • Asbestsanering en sloop BKT
  • Afvoer met 660 liter containers
  • Nauwgezette afstemming met (onder)aannemer(s)
  • Algehele coördinatie van afvoer diverse afvalstromen
  • Werkzaamheden in bewoning

Destijds het grootste appartementengebouw in West-Europa

In 1968 was de bouw van de L-flat in Zeist een unicum. Met 13 woonlagen, 728 woningen en zo’n 2.000 bewoners mocht dit het grootste appartementengebouw in West-Europa worden genoemd. Nu, meer dan een halve eeuw later, wordt de flat ingrijpend gerenoveerd en verduurzaamd. In opdracht van de hoofdaannemer, Coen Hagedoorn Bouwgroep, verricht Vlasman de asbestsanering en de sloop van de badkamer, keuken en toilet (BKT). Dit grootschalige project zal ongeveer twee jaar in beslag nemen en vereist een nauwgezette planning en afstemming, ook qua logistiek.

Asbestsanering en sloop

Een ploeg van zes asbestsaneerders van Vlasman gaat aan de sloop vooruit. Zij nemen twee woningen per dag onder handen. Hiertoe plaatsen zij eerst een containment met een douche tegen de voordeur. Het asbesthoudende materiaal betreft voornamelijk koord tussen de verwarmingsleidingen, de schacht van de badkamer en de beglazingskit van de bovenlichten. Tegelijkertijd wordt ook een buitenploeg ingezet die asbesthoudende panelen aan de gevel verwijdert. Zodra de woning wordt vrijgegeven middels een eindmeting en een visuele inspectie door het lab, maken de asbestsaneerders plaats voor hun collega’s van de sloop.

Badkamer, keuken en toilet

De badkamer, de keuken en het toilet worden vervolgens verwijderd, inclusief tegel- en stucwerk, sanitair en leidingen. Voor het team van Vlasman zijn dit routinewerkzaamheden, maar het onderscheidend vermogen van deze aanpak wordt met name duidelijk in de logistieke operatie. Voor de vuilafvoer maakt Vlasman gebruik van 660 liter containers, die met de goederenlift naar beneden worden gebracht. Omdat deze lift door alle betrokken aannemers wordt ingezet als aan- en afvoerroute, vergt dit een nauwgezette afstemming. Vlasman heeft die op zich genomen, net als de algehele coördinatie van de gescheiden afvoer en verwerking van de diverse afvalstromen.

Gedurende de werkzaamheden zijn sommige bewoners elders behuisd, maar voor wie blijft, worden een chemotoilet, een noodkeuken en eventueel ook een douchewoning beschikbaar gesteld. Op deze wijze, portiek voor portiek, worden alle woningen in de flat afgewerkt, waarna de aannemer de opbouw kan starten.