
Verantwoorde sanering van schakeltuinen
Asbestsanering voor netbeheerder
- Project: Asbestsanering van transformatorstations en schakeltuinen
- Opdrachtgever: Netbeheerder
- Doorlooptijd: Doorlopend raamcontract

Bijzonderheden
- Buitensanering, klasse 1 en 2 (soms ook binnensanering)
- Meer dan
transformatorstations gesaneerd - Grote capaciteit in goed opgeleide, gecertificeerde DAV/DTA (poortinstructie)
- Bedrijfsbureau schakelt snel met opdrachtgever m.b.t. planning en inzet
- Uitgebreid netwerk en goede samenwerking met andere partijen
Verantwoorde sanering van schakeltuinen
Het elektriciteitsnet in Nederland wordt aangelegd en onderhouden door lokale netbeheerders. Aan dat onderhoud worden uiteraard zeer strikte veiligheidseisen gesteld. Vlasman is aangetrokken voor de sanering van asbesthoudende componenten in de diverse transformatorstations en schakeltuinen. De grootste uitdaging zijn niet de saneringen zelf, maar de strikte voorwaarden waaronder deze plaatsvinden.
Sanering van voornamelijk kleine onderdelen
In de transformatorstations wordt de elektriciteit omgevormd en verder getransporteerd. Onderdeel van deze stations is de schakeltuin: het veld met rails, buizen, vermogensschakelaars, spanningstransformatoren en scheidingsschakelaars, die aangestuurd worden om hoogspanningslijnen aan of af te schakelen. De sanering in deze schakeltuinen betreft voornamelijk kleine onderdelen, zoals asbesthoudend koord, remblokken en pakkingen. Soms worden ook binnen de stations plaatmaterialen of pakkingen verwijderd, waarvoor Vlasman dan een containment aanbrengt.
Poortinstructie en veiligheid
Asbestsaneerders moeten aan specifieke eisen voldoen om op deze risicovolle locaties te mogen werken. De hoeveelheid statische elektriciteit die in deze transformatorstations samenkomt, vraagt om extra voorzorgsmaatregelen. Alle DAV’ers en DTA’ers van Vlasman die in deze teams actief zijn, volgen daarom een aanvullende opleiding. Zij krijgen een zogenoemde poortinstructie over waar zij mogen komen, hoe zij te werk moeten gaan, welke equipment zij moeten gebruiken en hoe zij risico’s kunnen vermijden. Pas wanneer zij de certificering gehaald hebben, worden zij op dit soort projecten ingezet.
Gefaseerde planning
De netbeheerder heeft eerst asbestinventarisaties laten uitvoeren op al zijn locaties in Nederland. Toen de (mogelijke) besmettingen in kaart waren gebracht, is een routing bepaald voor de saneringen. Dit onderhoud aan de schakeltuinen wordt al een half jaar van tevoren aangekondigd, omdat de lijnen overgeschakeld moeten worden. De werkzaamheden die voor een bepaalde dag van 7:00 tot 16:00 gepland staan, moeten dus ook exact tijdens deze tijdsspanne gebeuren. De vaste medewerkers van Vlasman sluiten naadloos op deze planning aan. Zij weten inmiddels precies waar en hoe zij te werk moeten gaan, en doen vaak meer dan de sanering alleen. Nadat de asbest is verwijderd, plaatsen zij bijvoorbeeld ook de vervangende, nieuwe onderdelen.
Raamcontract
Voor deze werkzaamheden is Vlasman een raamcontract met vaste staffelprijzen overeengekomen. De netbeheerder weet dus op voorhand wat de kosten zijn. Indien tijdens de sanering ongeïnventariseerde bronnen worden aangetroffen, maken wij hiervan een melding, die dan weer op een later tijdstip wordt ingepland en opgevolgd. Vanwege de complexiteit kiest deze opdrachtgever ervoor om het hele proces van inventarisatie, planning, administratieve voorbereiding en vrijgave zelf te organiseren. Netbeheerders hebben echter ook de mogelijkheid om het volledige traject uit te besteden aan het bedrijfsbureau van Vlasman, dat een uitgebreid netwerk onderhoudt in de branche.