
Herbestemming van Rijksmonument
Asbestsanering van de Centrale Markthal in Amsterdam
- Project: Asbestsanering van de Centrale Markthal te Amsterdam
- Opdrachtgever: Asbestsanering Het Zuiden, i.o.v. BOEi
- Doorlooptijd: februari 2020 – juli 2020

Bijzonderheden
- Binnensanering klasse 2A
- Grote oppervlakte, opgedeeld in containments
- Monumentaal gebouw op binnenstedelijke locatie
- Afstemming en communicatie met diverse partijen
Herbestemming van Rijksmonument
Het Food Center aan de Jan van Galenstraat in Amsterdam is het knooppunt voor de voedselbevoorrading van horeca, groothandel, supermarkten en winkels. De Centrale Markthal op dit terrein wordt door BOEi getransformeerd tot een hotspot voor voedselprofessionals en -liefhebbers. Het gebouw uit 1934 is een Rijksmonument, en als onderdeel van de herbestemming vond er eerst een grootschalige asbestsanering plaats.
Geen logistieke problemen
BOEi is een non-profit organisatie die zich bezighoudt met de restauratie en herbestemming van cultureel erfgoed. De Centrale Markthal kwam in 2016 in haar bezit. Op de enorme marktvloer stonden vroeger de kramen, en op de etages huisden de handelaren, verzekeraars en douaniers. In deze kantoorruimten en op de lange, omringende gangen is asbest aangetroffen, met name buis- en plaatmateriaal en leidingisolatie (risicoklasse 2A). Asbestsanering Het Zuiden is de hoofdaannemer voor deze opdracht en heeft Vlasman als onderaannemer ingeschakeld.
Voor de sanering heeft Vlasman grote containments aangebracht van soms wel 50 meter. Daarbij zijn oude vervuilingen aan het licht gekomen, die bij eerdere saneringen over het hoofd zijn gezien of niet correct zijn verwijderd. Het betrof restanten onder de historische plavuizenvloer en ook leidingwerk in de kelder. Ook aanvullend geïnventariseerde bronnen zijn in de opdracht uitgevoerd, zodat het gebouw volledig kon worden vrijgegeven.
Hoewel het een binnenstedelijke locatie betreft, stelde zij Vlasman niet voor logistieke problemen. De hal is uiteraard leeg en zo groot, dat de vrachtwagens gewoon naar binnen konden rijden voor aan- en afvoer. In totaal heeft Vlasman 30 kub aan verpakte asbesthoudende materialen afgevoerd en zijn op een oppervlakte van 1.370 m² restanten verwijderd. De samenwerking met zowel hoofdaannemer als opdrachtgever is goed verlopen.